Aanvullende verzekeringen: wat wordt er gedekt?

Leestijd: 3 minuten

Als het gaat om de zorgverzekeringen van 2024 lezen we vooral zaken die te maken hebben met de basisverzekering. Dat is niet vreemd, want dit is voor iedereen verplicht. Een aanvullende verzekering is echter voor veel mensen noodzakelijk. Daarom vertellen wij je welke zorg wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, wat het verschil is met de basisverzekering en hoe dat nou zit met de premie, je eigen risico en eigen bijdrage.

Verschillende soorten zorg

Er zijn verschillende soorten zorg die men nodig kan hebben, van mondzorg tot fysio en van zwangerschap tot geestelijke gezondheid. Daarnaast is er een groot aanbod aan verschillende zorgverleners, van privépraktijken tot grote centra en ziekenhuizen. 

Aanvullende verzekeringen zijn er voor allerlei soorten zorg die buiten de basisverzekering vallen. De meest voorkomende soorten zorg waarvoor je je aanvullend kunt verzekeren: anticonceptie vanaf 21 jaar, fysiotherapie, tandarts, aanvullende zorg bij zwangerschap, brillen en lenzen, orthodontie, steunzolen, mantelzorg en alternatieve geneeswijzen. 

Of je gebruik wilt maken van de aanvullende verzekeringen, is afhankelijk van het soort zorg waar je gebruik van maakt, hoe vaak je hier gebruik van maakt en of een jaarlijkse premie voor aanvullende zorg rendabel is of niet. Om hierachter te komen, breng je in kaart wat je nodig hebt en hoe vaak je dit gebruikt. Vervolgens vergelijk je verschillende verzekeraars om erachter te komen wat de beste zorgverzekering 2024 is voor jouw situatie.

Verschil met basisverzekeringen

Aanvullende verzekeringen verschillen van de basisverzekering. Ten eerste, is de basisverzekering in Nederland verplicht voor iedereen boven de 18. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar een keuze die je zelf mag maken. 

Een basisverzekering dekt de meest gangbare zorg waar bijna iedere Nederlander gebruik van maakt: bezoeken aan de huisarts, medicatie van de apotheek en ziekenhuiszorg. 

Aanvullende verzekeringen dekken allerlei soorten zorg die daarbuiten valt. 

Ook is het zo dat je bij een basisverzekering de keuze hebt tussen diverse soorten polissen. Zo kun je kiezen voor een restitutiepolis. Hierbij mag je zelf je zorgverlener en apotheek kiezen en wordt de zorg altijd 100% vergoed. Een zeer prettige optie voor mensen die hier veelvuldig gebruik van maken, zoals mensen met chronische ziekten of aandoeningen. 

Helaas wordt de restitutiepolis schaarser: veel zorgverzekeraars kiezen ervoor deze optie weg te halen uit het aanbod, omdat het hen te veel geld kost. Zo blijven de overige polissen over: natura, budget, combinatie. Een naturapolis houdt in dat de zorgverzekeraar een contract heeft met specifieke zorgverleners en apotheken. Zit die van jou daar niet bij, dan wordt de zorg maar deels vergoed, tenzij je overstapt op een zorgverlener met contract. De budgetpolis is een goedkopere versie van de naturapolis met een beperkt aanbod en bij een combinatiepolis mag je zelf bepalen of je verder wilt reizen voor een zorgverlener met contract of niet.

Premies, eigen risico en eigen bijdrage

Bij een zorgverzekering heb je te maken met drie kostenposten: de premie, je eigen risico en een eigen bijdrage. De premie is het geld dat je maandelijks (of jaarlijks) aan de zorgverzekeraar betaalt. Van dit potje wordt de zorg in Nederland betaald. Je betaalt een premie voor je basisverzekering en vervolgens betaal je aanvullende bedragen voor een aanvullende verzekering. Alles bij elkaar opgeteld is je totale zorgpremie. Premies zijn gebaseerd op marktconforme tarieven en zijn voor iedereen gelijk.

Het eigen risico is voor iedere Nederlander gelijk: €385,-. Je kunt deze tot €885,- verhogen om korting te krijgen op je premie. Als je gebruik maakt van zorg, dan wordt dit eerst vanuit het eigen risico betaald. Is dat opgemaakt, dan betaalt de verzekeraar de rest. 

Een eigen bijdrage betaal je als de zorg die afneemt niet volledig wordt vergoed, bijvoorbeeld bij een naturapolis. Dit komt boven op de premie en het eigen risico.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.