Welke gezondheidsvoordelen heeft echinacea?

Leestijd: 3 minuten

Echinacea wordt al lang beschouwd als een krachtige stimulator van het immuunsysteem met een aanzienlijke therapeutische waarde.  Het is misschien wel het meest bekend om zijn vermogen om de kans op verkoudheid met 58% te verminderen en de duur ervan met 1 tot 2 dagen te verkorten. Tenminste, dit blijkt uit data gepubliceerd in de Lancet na een meta-analyse door de Universiteit van Connecticut waarin 14 onderzoeken werden geëvalueerd.

Immuunversterkende eigenschappen van echinacea

Studies suggereren dat complexe stoffen genaamd fenolverbindingen verantwoordelijk zijn voor de immuunversterkende eigenschappen van echinacea. Ze zouden cellen stimuleren die als primaire functie hebben om binnendringende deeltjes en organismen te bestrijden. Witte bloedcellen en miltcellen nemen toe na inname van echinacea en de lichaamstemperatuur stijgt.

Een hogere lichaamstemperatuur versnelt de interne werking van cellen, wat betekent dat ziektebestrijdende cellen sneller reageren en de immuunrespons toeneemt – dit effect resulteert in een tweeledige aanval op ziekmakende ziektekiemen en virussen.

Echinacea bevat ook een stof genaamd echinaceïne, die kan helpen tegen bacteriële en virale infecties. Volgens een onderzoek in Pharmaceutical Biology vertoonde Echinacea antimicrobiële eigenschappen en is het effectief tegen 15 verschillende ziekteverwekkende bacteriën en twee ziekteverwekkende schimmels.

Echinacea werkt ontstekingsremmend

Ontsteking ligt aan de basis van de meeste ziekten, waaronder artritis. De manier waarop Echinacea ontstekingen bestrijdt is tweeledig – het stimuleert de productie van hyaluronzuur in het lichaam (dat is de lijm die de cellen bij elkaar houdt), en het bevat verbindingen (alkamiden) waarvan bekend is dat ze de productie van cyclo-oxygenase remmen – een sleutelenzym in het metabolisme van arachidonzuur, dat betrokken is bij de ontstekingscascade. De hoogste concentratie alkamiden wordt gevonden in de wortels van de plant.

Het vermogen van echinacea om de productie van hyaluronzuur te verhogen maakt het ook een geweldig kruid voor gevallen van ligament-, kraakbeen- of gewrichtsletsel of zelfs artritis. Hyaluronzuur is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen en gewrichtsvloeistof. Als gewrichten beschadigd zijn door verwondingen of door de ontstekingsprocessen van artritis, hebben ze hyaluronzuur nodig om reparaties uit te voeren. Echinacea schiet te hulp door fibroblasten en chondroblasten (de cellen die kraakbeen maken) te stimuleren om meer hyaluronzuur aan te maken.

Andere gezondheidsvoordelen van echinacea

Na een geschiedenis van veel controverse en vele tests – waaronder dubbelblinde onderzoeken heeft echinacea bewezen nuttig te zijn bij septikemie, geelzucht, aandoeningen van de bovenste luchtwegen, keelontsteking, blaasontstekingen, huidherstel, snijwonden en brandwonden

Geschiedenis van echinacea

Echinacea was het primaire geneesmiddel van de inheemse volkeren van Noord-Amerika, die wortelkompressen gebruikten voor wonden, beten, steken en slangenbeten. Ze gorgelden ermee bij kiespijn en pijnlijk tandvlees en dronken er afkooksels van bij verkoudheid, pokken, mazelen, bof en artritis. 

Hoewel het door Europeanen werd overgenomen, bleef het een volksremedie totdat een medicijn met echinacea als geheim ingrediënt werd gepatenteerd door Dr. Meyer als bloedzuiveraar en ultieme remedie tegen beet van een ratelslang. Hoewel dit een grote claim was, werd echinacea in de jaren 1900 door de Noord-Amerikaanse kruidenkenners geaccepteerd voor veel van dezelfde eigenschappen waarvoor het door de inheemse bevolking werd gebruikt.

Traditioneel gebruik

Echinacea werd ontdekt door de inheemse bevolking van de Great Plains en wordt al meer dan 400 jaar gebruikt als effectief kruidenmiddel. De bloemen, bladeren en wortels worden gebruikt om verschillende brouwsels te maken, waarbij de wortels hoge concentraties vluchtige oliën bevatten, terwijl de bloemen en bladeren rijk zijn aan polysachariden – krachtige plantaardige verbindingen waarvan bekend is dat ze de immuunrespons stimuleren.

Echinacea is inheems in het oosten en midden van Noord-Amerika en werd door de inheemse Indianen niet alleen gebruikt voor de behandeling van verkoudheid. De Kiowa en Cheyenne gebruikten het voor keelpijn, de Pawnee voor hoofdpijn en de Lakota vonden het een uitstekende pijnstiller – al deze symptomen komen voor bij verkoudheid.

Zijn echinacea pillen gevaarlijk?

Echinacea pillen zijn in principe niet gevaarlijk. Vrouwen die zwanger zijn, mensen met een auto-immuunziekte, zoals lupus of multiple sclerose, moeten geen echinacea nemen zonder overleg met een deskundige. Mensen die allergisch zijn voor bloemen van de madeliefjesfamilie moeten echinacea met voorzichtigheid innemen.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.